27 de març 2020

MISCEL·LÀNIA CUINAM


Aquesta setmana des de Miscel·lània us proposam una recepta de cuina esquisita i molt nostra: l’elaboració de galletes d’oli, però ben especials, ja que les farem amb alguna herba aromàtica.

RECEPTA GALLETES D’OLI
 INGREDIENTS PER  FER UNES 40 GALLETES:
-      100 ML D’AIGUA
-      100 ML D’OLI D’OLIVA SUAU
-      1 CULLERADA DE POSTRES  DE SAL
-      15 GRAMS DE LLEVAT ( LLEVAT FRESC)
-      400 GRAMS DE FARINA NORMAL
-       HERBES AROMÀTIQUES: ORENGA, ROMANÍ, ALFABAGUERA, ETC

  1.    . En un bol gran mescla la farina, el llevat , la sal i l’herba aromàtica seleccionada.
  2.     A continuació, fes un forat al mig amb la mà i afegeix l’oli i l’aigua tèbia a poc a poc mentre pastes.
  3.     Guarda sempre un poc d’aigua per si fos necessari emprar-la tota. Ha de quedar una massa compacta com una coca, tot i que no fa falta pastar-la gaire.
  4.     Fes-ne una bolla i deixa-la tapada durant una hora en un lloc calent de la casa perquè fermenti i pugi.
  5.     Una vegada la massa hagi duplicat gairebé la seva mida, encén el forn a 200ºC amb calor dalt i baix.
  6.     Sobre una superfície enfarinada, estira la massa amb l’ajuda d’un rodet fins que tengui un gruix d’uns 7 mm aproximadament.
  7.    Amb l’ajuda d’un tap o un motllo rodó d’uns 3-4 cm de diàmetre, ves fent forats a la massa per marcar les galletes i pica-les amb un escuradents per aconseguir els tradicionals clotets de les galetes d’oli.
  8.     Col·loca les galletes en una safata damunt de paper d’enfornar o damunt una lleugera capa de farina perquè no s’aferrin i enforna-les durant uns 15 – 20 minuts aproximadament o fins que estiguin ben daurades per damunt.
  9.     Una vegada s’hagin refredat, guarda-les en un pot hermètic i gaudeix-ne com prefereixeis: totes soles, amb paté, amb formatge, amb sobrassada…

La seva elaboració és molt senzilla, anam mesclant els diferents ingredients i us proposam que a més a més d’anar tocant, ensumant i tastant els ingredients, treballeu amb els infants la seva mesura . D’aquesta manera, si els feim esment amb la manera de pesar amb la bàscula tradicional o digital, així com comparant amb diferents recipients, estarem treballant les habilitats logicomatemàtiques. Amb els més petits podem treballar-ho a partir de tassons, cullerades ( quantitats més concretes) i amb els més grans ja podem introduir les diferents quantitats amb els nombres corresponents.

També treballarem la motricitat fina sobretot amb les herbes aromàtiques per fer-ne bocinets, tallant i separant amb els dits les seves fulles. Podem parlar de que hi ha plantes que fan olor i plantes que no ( comparant amb plantes i flors de la primavera que podem tenir al nostre jardí o balcó, o dins casa). Ensumarem aquestes plantes aromàtiques i explicarem si ens agraden o no aquestes olors, si ens recorden a qualque cosa.
Un pic feta  la mescla i forma de les galetes ( on treballarem també el modelatge, les formes arrodonides), amb un escuradents farem els foradets a les galletes, i així tornarem a treballar la concentració i motricitat fina.

Pensau a degustar aquestes galletes tan delicioses i a  més a més a ensumar-les amb cura. Podem animar els infants a que comparin el seu aroma i gust amb altres galletes d’oli que tenguem pel rebost.

     Un cop fetes les  galletes, us  animam també a que els infants, cadascú en el seu nivell i de manera lliure, faci una petita feineta amb una representació gràfica, un dibuix  de com han quedat les galletes .

Molt bon cap de setmana i gaudiu d’aquest berenar de galletes tan fantàstic!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada